BATÁTA / ÉDESBURGONYA


Ásotthalom a batáta fővárosa

 


Ásotthalom címere

Édesburgonya fajtáink

Termesztése

Palánta rendelés
Receptek
Batáta Baráti Kör
Batátafalva
Hasznos tudnivalók

carolina lila batáta

carolina háromszínű batáta

legyökeresedett hajtások felszedése


Mézeink

 Fűszereink


Magyarország dél-keleti részében Ásotthalmon több mint húsz éve foglalkozunk a batáta, magyar nevén az édesburgonya termesztésével. Ebben a térségben a talaj szerkezete, és a különleges mikroklíma lehetővé teszi, hogy ezt a trópusi növényt kitűnő minőségben termeszthessük.

2014-ben új , ritka batátafajták palántáit is lehet rendelni.

Fajták részletes leírása az édesburgonya fajtáink oldalon található

Palánta posta

Narancs húsú fajták Fehér húsú fajták Rózsaszínű Lila
Ásotthalmi12 Norangel Boribon Emmur Zombor Susa  Purple

 

édesburgonya palánták helyes tárolása ültetésre kész édesburgonya palánta édesburgonya ültetvény
édesburgonya ültetvény Ásotthalmon

Vegyszermentesen termelt édesburgonyát rendelhet közvetlen a termelőtől.
 e-mailben vagy
 a 70/ 77-99-133 telefonon  

batáta gumó                   édesburgonya gumó

A batáta, azaz édesburgonya, neve ellenére semmiféle rokonságban nem áll a burgonyafélék családjával.  Egy másik növény nemzetségéhez a hajnalka családjába tartozik.Íze sem hasonlít hozzá.
 Nagyon sokféle batáta létezik. Az egyiknek fehér, vagy világos szürke színű a húsa, a bőre pedig mély lila színű,  íze a szelídgesztenyére hasonlít. A másik fajta sötét narancssárga húsú, bőre sárgás, pirosas, ill. réz színű. Ennek a típusnak az íze nagyon közel van a legédesebb sütőtök ízéhez. Természetesen mindkét változatnak számos fajtája van, de főzés szempontjából elég ezt a kettőt megkülönböztetni.

 A növény módosult gyökere tartalékolja a tápanyagot, és ez a termés is egyben. Ásványi anyagokban és vitaminokban rendkívül gazdag, sokféleképpen elkészíthető zöldségféle.

Egyetlen közepes méretű édesburgonya szervezetünk számára biztosítja a napi  A, és C, vitamint, valamint magas rost tartalom mellett a kálium, magnézium, réz és mangán szükségletet.
Néhány évvel ezelőtt megalakult a Batáta Baráti Kör, melynek kimondott célja, hogy a falubeliek megismerjék az édesburgonya termesztésének minden részét.
  
A trópusokról  hónapokon keresztül tűző napon konténerhajóval szállított batáta silányabb minőségű ahhoz képest, amit mi helyben frissen elő tudunk állítani.
 

 

Hasznos tudnivalók

Az édesburgonyát sohasem szabad hűtőszekrényben tartani, mert +10 fok alatt a benne lévő cukor átalakul keményítővé.
Az édesburgonyát csak rozsdamentes késsel szabad vágni, mert a régi vas késektől azonnal feketedik.
A hámozott, ill. felszeletelt batátát felhasználásig tegyük egy tál vízbe. A levegőn hamar oxidálódik.


A Bivalyos Kft. fenntart minden, a honlap bármely részének bármilyen módszerrel, technikával történő másolásával és terjesztésével kapcsolatos jogot.


 

Kapcsolat:

Váraljai Dénes
Ásotthalom IX.ker. 1460.
70/ 77-99-133
edesburgonya01@gmail.com


konyhakész batáta
  

édesburgonya szeletelés

batáta hámozása
 
 
a batátás adás